FABRITY rozwija centrum kompetencyjne w Łodzi

FABRITY, dostawca zaawansowanych rozwiązań informatycznych dla przedsiębiorstw, intensywnie rozbudowuje Centrum Kompetencyjne, zlokalizowane w Łodzi. Działalność biura skoncentrowana jest na projektowaniu narzędzi zwiększających efektywność zarządzania klasy BPM i produkcji oprogramowania na zamówienie. Rozwiązania oferowane są głównie dla firm z sektora przemysłowego. W łódzkim oddziale firmy pracuje obecnie 50 osób jednak w perspektywie 2 lat liczba ta ma wzrosnąć dwukrotnie.

FABRITY to spółka należąca do Grupy K2, zajmująca się doradztwem, tworzeniem i wdrażaniem zaawansowanych rozwiązań informatycznych, wspierających zarządzanie przedsiębiorstwem. Firma ma główną siedzibę w Warszawie, jednak od przeszło pół roku intensywnie rozwija swój łódzki oddział. W związku z dalszymi planami rozbudowy, spółka planuje zatrudnić kolejnych programistów, analityków biznesowych, a także konsultantów, kierowników projektu i testerów. Pomimo tego, że firma stawia na doświadczonych specjalistów, daje także szansę osobom, które dopiero rozpoczynają swoją karierę zawodową.

- Największym kapitałem FABRITY są ludzie. Oferujemy naszym pracownikom szerokie możliwości rozwoju i przykładamy dużą wagę do panującej w firmie atmosfery. W FABRITY stawiamy nie tylko na doświadczenie, ale i na pasję, zaangażowanie i predyspozycje osobiste. Od lat organizujemy staże wakacyjne. W tym roku zgłosiło się ponad 100 aplikantów, spośród których wybraliśmy 5 osób. Oczywiście każda z nich ma szansę na pracę w naszej firmie po zakończeniu stażu – komentuje Tomasz Burczyński, Prezes Zarządu FABRITY.

Firma organizuje także Akademię FABRITY, w ramach której pracownicy spotykają się poza godzinami pracy. Podczas spotkań mogą oni wymieniać się interesującymi ich zagadnieniami z obszaru IT, a także się integrować, co przekłada się na atmosferę panującą w firmie.

Współpraca z miastem

Istotnym aspektem działalności FABRITY w Łodzi jest także współpraca z łódzkim urzędem miasta. Spółka jest obecnie partnerem programu Młodzi w Łodzi, realizowanym przez Biuro Rozwoju Przedsiębiorczości i Miejsc Pracy Urzędu Miasta Łodzi. Program Młodzi w Łodzi powstał aby zachęcić młodych ludzi do wiązania swojej przyszłości z Łodzią oraz budować pozytywny wizerunek miasta sprzyjającego rozwojowi zawodowemu. FABRITY prowadzi także działania charytatywne, angażując przy tym swoich pracowników, wspierając i rozwijając ich osobiste zainteresowania. I tak kilka dni temu drużyna siatkarska, w skład której wchodzą pracownicy spółki, wzięła udział w Turnieju charytatywnym, organizowanym już po raz trzeci przez Fundację Słonie na Balkonie. Dochód ze wszystkich edycji przekazywany jest na wsparcie najmłodszych pacjentów Szpitala im. dr Jana Babińskiego w Łodzi. W tym roku zgromadzone pieniądze zostaną przeznaczone na terapię dzieci, które są ofiarami przemocy, a pobyt w szpitalu mają już za sobą. W poprzednich latach dzięki uzyskanym funduszom udało się wyremontować łazienkę na dziecięcym oddziale psychiatrycznym oraz zamontować monitoring dla ochrony zdrowia i życia dzieci przyjętych do szpitala po próbach samobójczych.