FABRITY na Akademickich Targach Pracy

W dniu 19 kwietnia 2016 roku w Łodzi odbyła się kolejna edycja Akademickich Targów Pracy, w których FABRITY K2 wystąpiło w roli jednego ze sponsorów. Same targi organizowane są przez Politechnikę Łódzką i Uniwersytet Medyczny w Łodzi w Hali Expo od 2006 roku. Tak samo jak w latach poprzednich, również w tym roku oferta targów skierowana była do studentów oraz absolwentów uczelni wyższych, dając im możliwość spotkania się z ponad setką potencjalnych pracodawców.

Dzięki tego typu wydarzeniom młodzież poszukująca pracy zyskuje możliwość porozmawiania w nieformalnych warunkach z potencjalnymi pracodawcami i przyszłymi współpracownikami, uzyskania szczegółowych informacji na temat realizowanych projektów, oczekiwań i możliwości rozwoju wewnątrz firmy, jeszcze przed złożeniem aplikacji. Poznanie szczegółowych wymagań stawianych kandydatom w procesach rekrutacyjnych często pomaga w zaplanowaniu dalszej kariery zawodowej. Pracownicy FABRITY K2 z przyjemnością odpowiedzieli na wszystkie pytania odwiedzających stoisko.

Dla lepszego zrozumienia oczekiwań studentów wobec przyszłych pracodawców, uczestników targów poproszono o wskazanie cech Pracodawcy Marzeń. Najlepszy opis nagrodzony został miniaturą droida BB-8, sterowanego za pomocą smartfona. Zwycięzcy – panu Marcinowi Szałce – serdecznie gratulujemy kreatywności!

Ponadto, uczestnicy ATP mieli możliwość wzięcia udziału w bezpłatnych szkoleniach. Warsztaty FABRITY dotyczyły Angulara 2 i nowości, jakie on wprowadza w stosunku do poprzedniej wersji. Część teoretyczna objęła przegląd architektury, pojęć i konstrukcji stosowanych we frameworku, natomiast część praktyczna poświęcona była rozbudowie prostej aplikacji o nowe moduły. Jako środowisko programistyczne posłużyło Visual Studio 2015, a część serwerowa aplikacji została zbudowana w oparciu o ASP.NET Core 1.0, czyli zupełnie nową platformę firmy Microsoft służącą do tworzenia aplikacji www.

Tego typu warsztaty, oprócz zapoznania uczestników z ciekawymi nowościami technologicznymi, stwarzają możliwość zademonstrowania typowych problemów, z jakich rozwiązywaniem mają na co dzień do czynienia programiści w FABRITY K2. Osoby, które brały udział w szkoleniu, były bardzo zainteresowane tematyką i świetnie poradziły sobie z postawionym przed nimi zadaniem, co czyni z nich dobrych kandydatów do pracy w naszej firmie. – komentuje Adam Małek, Projektant Aplikacji w FABRITY K2, który poprowadził szkolenie.

FABRITY K2 zatrudnia obecnie ponad 80 specjalistów, pracujących w Warszawie i w Łodzi, gdzie znajduje się Centrum Kompetencyjne w obszarze Business Process Management. Firma stale poszukuje najlepszych testerów oprogramowania, programistów, analityków biznesowych, a także managerów, którzy w zamian za swoje zaangażowanie zostają docenieni i mogą realizować się zawodowo w doskonałej atmosferze. Spółka regularnie prowadzi również program wakacyjnych staży, który rokrocznie cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem.

Stoisko FABRITY K2 znajdowało się w Alei Sponsorów w punkcie D1.